Vlaamse huizen 2,45 procent, appartementen 0,45 procent duurder in 2016

Vastgoedbedrijf ERA uit Aartselaar zag de prijs van zijn verkochte woningen in het afgelopen jaar met 2,45 procent stijgen. Appartementen werden bijna een halve procent duurder. Dat blijkt uit de ERA-KU Leuven-vastgoedindex. "De geobserveerde prijsstijgingen voor het jaar 2016 liggen in lijn met de inflatie en de verdere daling van de hypothecaire rente ten opzichte van 2015", klinkt het bij het bedrijf.

In het vierde kwartaal was er bij de huizen en vooral bij de appartementen nog een kleine spurt. "Bij de appartementen zit daar mogelijk nog een effect van mensen die een beleggingsinvestering deden", zegt managing director Iain Cook. Ook een anticiperend effect van de rente die aan het stijgen is, sluit hij niet uit.

 

Parameters

De index houdt rekening met parameters van huizen, zoals de grootte, de ligging of het aantal kamers. Door deze kenmerken mee in aanmerking te nemen, stelt ERA vast dat de prijsevolutie van appartementen en woonhuizen een sterke langetermijnsamenhang kent.

Vorig jaar verkocht ERA zo'n 5.842 woningen op in totaal 8.828 verkoopopdrachten. Bijna alle van de 106 kantoren van ERA bevinden zich in Vlaanderen en Brussel.

(bron: Belga)